Ha már belemelegedtem a hatlapos technikájába, valamint rámfér a gyakorlás alapon kitaláltam, hogy megcsinálom más ízesítéssel is. Először a hókockára gondoltam, hatlapos kivitelben, de én azt sohasem szerettem túlságosan, ráadásul a tölteléket megkóstolva úgy gondoltam, javíthatna az ízén a citromlé. És úgyis lett...
A tészta megegyezik a már ismertetett hatlapos a la mami de Raas receptjénél ismertetettel:
Hozzávalók:
150 g liszt,
1 tojás,
50 g porcukor,
2,5 g szalalkáli
A cukrot a tojásokkal kikeverjük, majd beletesszük a szalalkálival vegyített lisztet. Jól összedolgozzuk, majd éjszakára hűtőbe tesszük érlelni.
Másnap reggel hat részre osztjuk a tésztát, vékonyra kisodorjuk, és a lapocskákat megsütjük. Nagyon praktikus volt, hogy ilyen kis adagot csináltam, mert így elfért a két, sütőpapírral borított sütőrácson. Nem kell megszurkálni, ahogy azt a neten több szakirodalom említi. Legalábbis az enyém nem hólyagosodott fel. Ne nagyon pirítsuk, inkább maradjon világos. Kemény lapok lesznek belőle, és még ha fel is hólyagosodik, majd lelappad. 10 perc alatt, 6-os fokozaton megsül.
Töltelék:
230 g tej,
100 g vaj,
150 g cukor,
3 ek liszt (én liszt helyett tejszínes pudingport használtam)
citromlé ízlés szerint (én kb 1 dl-t beleöntöttem, de ez függ a citromlétől is)
A tej felét feltettem forrni, a pudingport kikevertem a fele cukorral és a tejjel, majd hozzáöntöttem a forralt tejhez. Besűrítettem, majd levéve a tűzhelyről belekevertem a maradék cukrot, a vajat és a citromlét. Hűtőbe tettem, hogy megdermedjen, majd rárétegeztem a lapokra. Az edény aljába beletettem az első lapot, arra rákentem a krém ötödét, újabb lap, újabb krém, a végén a legutolsó lap, majd nehezék. Ez is egy napig állt, mire megfelelő keménységű lett.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.