Panna már megint sütkérezik

Sziasztok! Ez a blog egy öncélú blog. Afféle jegyzőkönyvként szolgál a sütéseim után. Már régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy kéne jegyzetelni, csak nagyon lusta vagyok. Viszont rájöttem, hogy hasznos, ha főzés után azonnal leírom a tapasztalataimat, különben legközelebb ugyanazt a hibát elkövetem, vagy nem sikerül annyira. Szóval nem tudom, lesz-e folyamatos bejegyzés, de fogadjátok el, hogy ez inkább egy sajátos szakácskönyv magamnak. Panna

Friss topikok

Linkblog

2010.09.12. 17:48 PannaBoszorkánykonyhája

Hamis vargabéles, alias vargabötű

 

Az egyik gyengém a vargabéles, viszont itt nem lehet kapni túrót. Néha ráveszem magam, hogy csináljak, de utána megkapom, hogy már megint savószag van az egész lakásban, szóval megpróbálom másként. Itt lehet kapni Fromage blanc-t, ami egy savanyított tejkészítmény. Leginkább az aludttejhez tudnám hasonlítani. (Ha rászánom magam a túrókészítésre, ebből szoktam kiindulni. Ezzel egy hosszadalmas lépést megspórolhatok. Csak kimelegíteni, majd lecsöpögtetni kell. Lehet belőle kapni különféle zsírtartalmú változatokat…)
Ahhoz, hogy néha hozzájuthassak a vargabéles nyújtotta élményekhez, az itteni alapanyagokból próbálok elkövetni valamit. Ráadásul ez egy tipikus agglegény sütemény. Csak össze kell keverni a hozzávalókat, majd megsütni…A sütés közben megtörténik a fromage blanc túróvá válásának első lépése, amikoris a kimelegítéstől az alvadék savót ereszt. Ez a savó szolgál majd a „tésztafőzés” folyadékszükségletének kielégítésére. A tésztának pedig a kísérleteim során a betűtészta bizonyult a legalkalmasabbnak. Egyrészt, mert a vastagabb fajták sokszor nem főttek át rendesen, és néhol ropogott a nyers tészta. A cérnametélt is jó lenne, de a hosszú szálai miatt nagyon nehéz keverni az elegyet. Ezzel szemben a betűtészta vékony is, és az apró szemecskék miatt könnyű vele dolgozni. Nem is beszélve arról, hogy a barátok jókat szórakoznak rajta, amikor felfedezik a betűket.
 
Hozzávalók:
4 egész tojás,
6 ek. kristálycukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 kg félzsíros fromage blanc, (otthon ehelyett joghurt, vagy kefirt is használhatunk, kinek melyik jön be jobban)
2,5 dl tejföl (30%-os),
30 dkg betűtészta,
mazsola.
 
A tojást, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral jól elkeverem, majd hozzáadom a tejfölt, legvégül a fromage blanc-t. Az így kapott masszát elegyítem a betűtésztával, valamint a mazsolával, majd sütőpapírral kibélelt formába öntöm, és 5-ös fokozaton (150°C-on) kb 40 percig sütöm. Egy 22x34-es tepsiben szoktam sütni. Így nem lesz olyan magas, mint az eredeti, de akinek van ennél kicsit kisebb tepsije, az próbálkozhat azzal is. Ha az alapterülete sokkal kisebb, akkor inkább alacsonyabb fokozatot javaslok, különben előfordulhat, hogy a közepe nyers marad.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://pannaszakacskonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr1002291045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása