Panna már megint sütkérezik

Sziasztok! Ez a blog egy öncélú blog. Afféle jegyzőkönyvként szolgál a sütéseim után. Már régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy kéne jegyzetelni, csak nagyon lusta vagyok. Viszont rájöttem, hogy hasznos, ha főzés után azonnal leírom a tapasztalataimat, különben legközelebb ugyanazt a hibát elkövetem, vagy nem sikerül annyira. Szóval nem tudom, lesz-e folyamatos bejegyzés, de fogadjátok el, hogy ez inkább egy sajátos szakácskönyv magamnak. Panna

Friss topikok

Linkblog

Blogajánló

2011.11.17. 18:01 PannaBoszorkánykonyhája

Tejfölös pogácsa

2 csomag szárított élesztő
60 dkg liszt
25 dkg margarin (vajjal még jobb, de én margarinnal csináltam)
2 egész tojás
1 dl tej
egy csipet cukor
1 ek. só
2 dl 20%-os tejföl
reszelt sajt a tetejére


a kenéshez és a szóráshoz:egy felvert tojás és reszelt sajt
A tejet meglangyosítod, majd csipet cukrot adsz hozzá. Beleteszed az élesztőt. Amikor felfut az élesztő, összekevered a többi alapanyaggal, majd duplájára keleszted meleg helyen. Kiszaggatod (most nem volt sok időm, csak felkockáztam). Megkened tojással, rászórsz sajtot és hagyod kelni még fél órát. Ezután közepes sütőben kisütöd.

Szólj hozzá!


2011.07.25. 14:47 PannaBoszorkánykonyhája

Kínai csirkemell Kati és a kutyák tárházából

A receptet egy-az egyben közlöm, ahogy Kati leírta nekem. A nyelvi fordulatokért felelősséget nem vállalok. :) Ez az eredeti szerző hagyatéka. A szerzői jog miatt nem áll módomban annak megváltoztatása ;)

Hozzávalók:

- csirkecicik (friss)
- tápióka liszt
- szójaszósz (sötét)
- vodka (semleges ízű, tiszta)

A csirkemelleket hosszú két ujjnyi csíkokra vágod, egyesével jó alaposan beletunkolod a tápióka lisztbe ( vigyázat, a liszt nagyon száll, és az Atyaúristen is fehér lesz tőle, és nem, mondom NEM beletüsszenteni...- nab..meg...! -most aztán törölheted...- és egy mély, de kis alapterületű - csak semmi pazarlás a piával! - jénai, vagy műanyag edényben sorban lerakni, a második sor már keresztben, és tilos megsózni, vagy bármilyen fűszer! Amikor mindegyik kész, akkor - kézmosás, lisztes konyha takarítása, stb. - jó alaposan nyakon kell önteni szójaszósszal, jó tocsogósra. A vodka megkóstolása után - csak a tisztaság ellenőrzése miatt! - feltölteni a cuccost, hogy ellepje a húsokat. Pálcikával fellazítani, de nem kevergetni, csak átforgatni, hogy mindenütt érje a pia. 5-10 perc után mehetnek a grill rácsra.


Megszívlelendő tanácsok:

Soha, de SOHA ne alkalmazd az eredeti kínai recept szerinti ún. ergoutou-t!!!

Szólj hozzá!

Címkék: kínai csirkemell


2011.05.31. 09:53 PannaBoszorkánykonyhája

Bodzaviráglekvár

Hozzávalók:
600 g bodzavirág
2 kg alma
800 g cukor
4 levél zselatin
4 citrom
 
A bodzavirágról leszedegetjük a virágokat úgy, hogy csak a legapróbb száracskák maradjanak.
Az almát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. Fél liter vízben odatesszük főni az almát, majd ha megfőtt, a bodzavirág 2/3 részéhez felszeleteljünk a citromokat, majd az almát ráöntve negyed órát főzzük, aztán az almával együtt leturmixoljuk.. Hozzátesszük a maradék virágot és még negyed órát rotyogtatjuk. Közben beáztatjuk a zselatin leveleket. (Annyi zselatint teszünk csak hozzá, hogy kicsit sűrűbb legyen a leve, de ne kocsonyásodjon meg.). Negyed óra rotyogtatás után hozzákeverjük a zselatint, majd a jól kimosott, forrásban lévő vízzel kifertőtlenített üvegekbe adagoljuk. A sütőt 100°C-ra melegítjük, majd a nagy tepsi aljába vizet öntünk és beletesszük az üvegeket. Fél órát át hagyjuk melegíteni a sütőben, majd elzárjuk, és hagyjuk az üvegeket ott kihűlni. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük, majd ha már lehűltek, akkor kipakoljuk az üvegeket.

Szólj hozzá!


2010.12.19. 17:32 PannaBoszorkánykonyhája

Truffe

Hozzávalók:

200 g csokoládé

100 g porcukor

100 g vaj

kakaópor

A csokoládét és a vajat apróra daraboljuk és megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a porcukrot. Egy órára hűtőbe tesszük, majd mikor megdermedt, gombócokat formálunk belőle és kakaóporba forgatjuk.

Jóétvágyat!

Szólj hozzá!


2010.09.27. 16:22 PannaBoszorkánykonyhája

Hamis crumble (gyors)

 

Hozzávalók:
1 üveg meggybefőtt (vagy akármilyen más befőtt jó),
Zabpehely
 
A jénaiba (20x20) beleöntöm a befőttet, majd a tetejére szórok annyi zabpelyhet, hogy belenyomkodva a meggylébe már száraz maradjon a teteje. Kicsit hagyom állni, hogy a zabpehely megszívja magát, ezután pedig 6-os fokozaton (205°C) barnulásig sütöm.

 

Szólj hozzá!


2010.09.27. 16:17 PannaBoszorkánykonyhája

Szilvalekváros Crumble

 

Hozzávalók (6 db):
Kb ½ kg kemény szilvalekvár,
200 g liszt,
50 g cukor,
120 g vaj,
1 csipet só
 
A szilvalekvárt egy kicsit megolvasztottam, majd elkevertem annyi vízzel, hogy folyékony állagúvá váljon.
A formákat (10 cm átmérőjű, 1,5 cm magas formáim vannak) kiolajoztam, majd elosztottam egyenletesen a 6 formába a lekvárt.
A tésztához a lisztet, a cukort és a sót egy széles keverőtálba beletettem, és beledaraboltam a vajat. Ezután két kézzel belemorzsoltam a cukros lisztbe a vajat, amíg prézli állagú nem lett.
A lekvár tetejére elosztottam a tésztát, majd betettem fél órára 6-os fokozatra (205°C) sülni.
Melegen a legfinomabb.

 

Szólj hozzá!


2010.09.27. 16:09 PannaBoszorkánykonyhája

Birsalma, bisalma, birsalma

 

Szomszédasszonyom kérte, hogy szedjük le a birsalmáját, ha megérett, és főzzem meg lekvárnak. Mit lehet ilyenkor tenni, kimentünk leszedni az éretteket, majdnem két kilót, majd nekiálltam feldolgozni.
 
Hozzávalók:
1,5 kg megmosott, magházától megtisztított birsalma,
1 kg cukor (ezt lehet még a feléig csökkenteni)
Ízesítésnek: mogyoró, fahéj, szegfűszeg, gyömbér ízlés szerint
 
A birsalmát jól megmostam, majd kivájtam a magházát. Aztán felszeleteltem vékony szeletekre, és kevés vízben feltettem rotyogni, amíg meg nem puhult. Ezután leturmixoltam botmixerrel, és visszatettem még rotyogni egy kb. 15 percre.
Ezután beletettem a cukrot. A recept szerint 1 kg-hoz 80 dkg cukor járna, de nekem nem volt itthon annyi, szóval úgy döntöttem, kicsit kalóriaszegényebb verziót készítek. Nem bántam meg, mert még így is nagyon édes lett. A 1,5 kg megtisztított birsalmához 1 kg cukrot tettem. (Ez a főzőlével együtt kb 33 tömegszázalékos cukortartalmú lekvárt jelent.) Az édességét nézve legközelebb szerintem elég lesz a 1,5 kg-hoz 0,5 kg cukor is…
A cukorral együtt még rotyogtattam egy negyed órát, állandó keverés mellett, hogy le ne ragadjon. Ezután 5 kisüvegbe kimertem a lekvárnak (tetejére forgatva hagytam kihűlni, majd nedves dunsztban háromszor meghőkezeltem), a maradékot pedig tovább pároltam. Egészen addig, amíg a keverés közben nem láttam le az edény aljáig. Egy tányérra csepegtettem belőle, és miután már megdermedt, kimertem szilikonos muffinsütőbe a nagyrészét (8 muffin egységnyi). A maradékba darált mogyorót tettem (diót nem nagyon lehet errefelé kapni, ha meg lehet, akkor aranyárban mérik. A mogyorós birsalmasajtot is muffinformákba mertem (2 további sütőformára is szükség volt a mennyiséghez). 1-es fokozatra (50 °C) betettem száradni. Elvileg 12 óráig kell így sütögetni, aztán kivéve még tovább szárítani.

 

Szólj hozzá!


2010.09.12. 21:13 PannaBoszorkánykonyhája

Tartiflette

Ezt a receptet rendszeresen csinálom, bár főleg hidegebb időkben, mert nagyon nehéz étel. Itt is jó példa, hogy milyen praktikus blogként tárolni a recepteket, mivel így gyorsan tovább tudom küldeni, ha valaki kéri:

 

Hozzávalók:
Kb. fél kg Reblochon (két személyre egy nagyobb kör sajtnak a fele, vagy egy kicsi, kerek)
150-200 g (egy csomag) húsos és füstölt szalonna
3-4 gerezd foghagyma
1 közepes fej hagyma
fel kg krumpli

Előkészítés
Megpirítod a szalonnát (kb. 150-200 g-os csomag elég)
1 hagymát szeletekre vágsz, majd megdinszteled.
Utána 3-4 gerezd foghagymát összezúzol (vagy többet, ha apró gerezdek), és megforgatod a hagymában (en nem szoktam pirítgatni)
Kb. fél kiló krumplit megpucolsz, szeletekre vágod, majd megfőzöd (én sokszor héjában főtt krumpliból csinálom, az is finom)

A krumplit összekevered a pirított szalonnával, hagymával és foghagymával, majd beleteszed egy tűzálló tálba (pl. jénaiba).
Van aki kever bele meg egy kis borsot, de en nem szoktam, mert nem annyira szeretem a borsot.
A Reblochon sajtot kettőbe vágod, és a vágási felülettel lefele ráteszed a krumplis trutyi tetejére (Ez nagyon fontos, hogy a vágási felület legyen a krumpli felé, azaz lefelé, mert így tud majd ráfolyni az egészre a sajt. És ezért is fontos, hogy ketté legyen vágva)
Ezután beteszed a sütőbe, és lassú tűzön addig sütöd, amíg nem látod, hogy az oldalán rotyog a trutyi, és kicsit meg is pirult (nem odaégetni...)

 

Szólj hozzá!


2010.09.12. 21:02 PannaBoszorkánykonyhája

Svájci csokitorta

200 g főzőcsoki -ha lehet választani, akkor étcsokit inkább,
4 tojás,
15 dkg cukor
8 dkg liszt ( nem kell több bele)
20 dkg vaj (a margarinnal nem olyan finom)

Kapcsold be a sütőt( 6-os fokozat - kb. 200 °C)
Olvaszd meg a csokit (a legegyszerűbb módja, ha összetördelled kis darabokra, hozzáadsz 4 kanál vizet, és beteszed lassú fokozatra a mikróba néhány percre. vigyázz, meg ne égesd, csak hogy folyós legyen)
A meleg csokiba tedd bele a vajat (ha nem olvad meg, még egy kicsit rakd vissza a mikróba, de ezt is csak óvatosan), majd kevert őket össze
Egy tálban keverd össze a cukrot, a tojást, és a lisztet, majd keverd bele a vajas olvasztott csokit.
rakd bele  a sűtőpapírral kibélelt sütőformába és süsd kb 25 percig.
A tésztába keverhetsz lecsöpögtetett meggyet (magozott befőttet). Ettől még finomabb lesz.

Megjegyzés:
Csinálhatod muffinsütőben is. Minden kis mélyedésbe teszel néhány szem meggyet és erre a tésztát. Én fagyikanállal szoktam adagolni ilyenkor, mert az egyszerűbb.
Nem fog megkelni, hiába teszel bele sütőport, mert túl magas a zsírtartalma a liszthez képest, ezért nem érdemes kiegészíteni a receptet.
Egy kicsit persze növekszik, de nem sokat.
Ha muffin formában sütöd ki, akkor elég 15-20 percig sütni.
Attól függően, hogy milyen állagút akarsz, válaszd a sütési időt (no meg persze attól függően, hogy a sütőd mennyire süt). Az eredeti receptben a közepe kicsit folyós marad, így olyan, mintha csokis tölteléke lenne.
Óvatosan vele, mert nagyon hizlal :)

Jó sütögetést!
 

Szólj hozzá!


2010.09.12. 19:59 PannaBoszorkánykonyhája

Pain d'épices

 

Ez egy nagyon népszerű francia sütemény. Nem véletlenül… Reggelire is fogyasztják önálló ételként, vagy vajjal.
 
Hozzávalók:
250g liszt,
200 g méz,
50 g cukor,
2 dl tejszín,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
½ kávéskanál fűszerkeverék (gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió),
½ kávéskanál zöld ánizs
 
Elkészítés:
Az összetevőket jól elkeverjük, majd kivajazott formába tesszük (vigyázat, meg fog kelni).
A sütőt 4-es fokozatra előmelegítjük, majd 45 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Szólj hozzá!


2010.09.12. 19:50 PannaBoszorkánykonyhája

Tepsis csirke

 

Ez egy régi recept. A Mindmegettéről szedtem még hajdanán. Előnye, hogy kevés munkálattal készíthetünk egy komplett főfogást.
 
 Hozzávalók 2 személyre:
1 bögre (kb 2,5 dl) rizs,
2 bögre rizs (ha szaftosabb köretet szeretnél, akkor még egy bögre vizet tegyél ekkora adaghoz)
2 csirkecomb, (vagy akármilyen más csirke alkatrész)
2 ek. olaj,
só,
fűszerkeverék.
 
Elkészítés:
Egy nagy, és jó mély tepsit kikenünk olajjal. Beleöntjük a rizst, erre rárakjuk a szétdarabolt és megmosott csirkecombokat. Erre ráöntjük a vizet. Soknak tűnik, ellepi a csirkét, de a rizs be fogja szívni. A sót, fűszereket és az olajat a húsra öntjük (Ha kilátszik. Ha nem, akkor a tetejére). A tepsit lefedjük, hogy ne párologjon el a folyadék. Kb 1 órán keresztül sütjük 250°C-on, majd levéve a fedőt, vagy fóliát, további 10 percet sütjük még 200°C-on, hogy megpiruljon.

 

Szólj hozzá!


2010.09.12. 19:39 PannaBoszorkánykonyhája

Lakodalmas kifli

 

A gyermekkoromban nagymamám gyakran csinált ilyent. Ez önmagában, kalácsként is nagyon finom csemege. Még sohasem csináltam, de beleteszem a receptgyűjteményembe, mert szerintem hamarosan azért nekirugaszkodom. Akkor majd kiegészítem a tapasztalataimmal is. Addig pedig álljon itt a recept, hogy ne vesszen el a fecnivel együtt a recept is örökre…
 
Hozzávalók:
2 kg liszt,
1 liter tej,
2 Ft-ért élesztő (Panna: 4 zacskó porélesztő)
½ dl olaj,
só.
 
Langyos tejben elkeverjük az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, a közepében kutat fúrunk, ide öntjük az élesztős tejet, majd kevés lisztet szórva a tetejére várjuk, hogy megfusson. Ekkor belekeverjük a többi hozzávalót, megdagasztjuk, duplájára kelesztjük. Kis gombócokat formálunk belőle, majd hagyjuk megint megkelni. Ezután sodrófával vékonyra nyújtjuk a gombócokat. Egyik végét széthúzzuk, majd feltekerjük kiflivé. Kicsit megsodorjuk, majd kiflibe hajtva sütőpapírra tesszük. Itt újra megkelesztjük, tetejére tojást kenünk és aranybarnára sütjük.

 

Szólj hozzá!


2010.09.12. 19:30 PannaBoszorkánykonyhája

Bodak – cigánykenyér a la Panna – SOS kenyér

Egyszer, még nagyon régen, egy műsorban láttam Győzike feleségét főzni. Épp cigánykenyeret csinált. Előtte is szerettem volna kenyeret csinálni, de valahogy sohasem sikerült, így nem is nagyon próbálkoztam vele. Magyarországon élve nem is volt olyan nagy jelentősége, mivel nagyon szeretem az otthon kapható kenyereket. Viszont a francia kenyerek közül csak néhány olyan kapható a környéken, ami még másnap is ehető. Gyakran már a polcról levéve is kőkemények. A nyitva tartás miatt is előfordul, hogy nincs kenyér, de nincs nyitva bolt, tehát valamit tenni kell…Így itt nagyobb a késztetés, hogy kenyeret süssek. Ráadásul kikapcsol, és megnyugtat. Ezt a kenyeret már régen csináltam, de néha, ha nagyon gyorsan kell készíteni, akkor még ráfanyalodom.
 
Hozzávalók:
250 g liszt,
1 púpos kávéskanál só,
kb. 2,5 dl langyos víz,
½ csomag szárított élesztő.
 
A hozzávalókat összekeverjük, és robotgéppel jól eldolgozzuk. Szilikonformába rakjuk, nedves ruhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb fél óra, a melegtől függően). 8-as fokozaton előmelegített sütőben sütjük 5 percig, majd letekerve 5-ösre, további 10 percig (aranybarna színig) sütjük. Kivéve a sütőből nedves ruhába csavarjuk, hogy megpuhuljon a teteje. Pár perc után kivesszük a ruhából és hagyjuk gőzölni. Ezzel a módszerrel ötven perc alatt az asztalon lehet a kenyér. Természetesen ezeket nem szabad összehasonlítani a hagyományos kenyerekkel, de finomak a maguk nemében.
 
Létezik egy még gyorsabb változat, amit csak akkor csinálok, amikor valóban nagyon gyorsan kell kenyér-szerű dolgot az asztalra tennem. Ilyenkor az élesztő helyett sütőport teszünk. Én ezt egyáltalán nem szeretem, mert nem olyan az illata és kiérződik a sütőpor, de a párom szerint ehető, ha végképp nincs más. Mondhatjuk ez a tűzoltó kenyér
 
Eredeti recept:
A hozzávalók ugyanazok, mint az általam módosított változatban.
Egy deci langyos vízbe teszünk egy kicsi lisztet és az élesztőport (ez a lépés el is maradhat, de ha az élesztő felfutott, biztosak lehetünk abban, hogy az élesztő nem döglött). Amikor már látjuk, hogy pezseg, összekeverjük a megszitált liszttel, a sóval és még annyi langyos vízzel, hogy kicsit sűrűbb galuskatészta-szerű tésztát kapjuk. Jól kikeverjük a tésztát, majd meleg helyen egy órán át kelesztjük.
Jól lisztezett deszkára öntjük a felét, a széleit a tetejére húzzuk, hogy egy kis, lisztes gombócot kapjunk, amit fejjel lefordítva sütőpapírra rakunk. A másik felével ugyanígy járunk el. 6-os fokozaton (205°C), kb 30 percig sütjük.

Szólj hozzá!


2010.09.12. 18:53 PannaBoszorkánykonyhája

Májacska

 

Gyerekkorom óta vasárnap reggeli menü a Májacska. Apukám fejlesztése egy, az ő gyerekkorából való receptből.
 
Hozzávalók:
csirkemáj,
a májjal azonos térfogatú zsemlemorzsa,
a máj főzőleve,
kacsazsír (vagy valamilyen sültzsír)
delikát,
fokhagyma.
 
A csirkemájat megfőzzük, majd fokhagymaprésen átnyomkodjuk (én lusta vagyok, így a botturmixot hívtam segítségül: egy kis főzőlével együtt pépesre turmixoltam).
A zsírt megolvasztom, majd beleöntöm a májat, ugyanannyi térfogatú zsemlemorzsát, delikátot, fokhagymát és annyi főzőlevet öntök rá, hogy pépes állagú legyen. Ezt rottyanásig melegítem és kenyérre kenve fogyasztom.

 

 

Szólj hozzá!


2010.09.12. 18:46 PannaBoszorkánykonyhája

Zabpelyhes rugelach

Egyik barátunk Update-ezett, viszont nagyon szereti a sütiket. Ezzel a recepttel próbáltam egyszer kedveskedni neki. Nagy sikere volt.
Az eredeti recept egy nagyon finom zsidó süti. Az én változatom nem garantált, hogy kóser maradt, de nekünk nem is kell követnünk ezt a hagyományt, még ha nagy tisztelője is vagyok a kóser szabályoknak, és nagyon finom ez is. A zabpehely különleges ízt ad a tésztájának. A töltelék elkészítésekor is inkább az update szabályait követtem, így ebben is jelentősen eltér az eredeti recepttől. Készítettem egy másik töltelékkel is, ami jelentősen megnövelte az update értéket
 
Tészta:
240 g joghurt,
50 g kristálycukornak megfelelő mennyiségű, sütésálló édesítőszer,
170 g zabpehely,
csipet só.
 
Update töltelék:
200 g sovány túró (én ehhez hasonló jellegű keményebb állagú friss sajtot használtam),
édesítőszer ízlés szerint,
(a friss sajttól függően tehetünk még bele egy tojást is)
citromlé,
citromhéj
 
Csokoládés töltelék:
kakaópor,
fahéj,
kristálycukor,
olvasztott vaj
Ezt a tölteléket nem kevertem össze, hanem lusta módra rétegenként tettem rá. Először a vajat kentem fel a tésztára, majd egyenletesen rászórtam a kakaóport, a fahéjat és a kristálycukrot. Persze ha valaki nem akar annyit szerencsétlenkedni, összekeverheti a száraz összetevőket, ezt ráhintve a vajjal megkent tésztára jelentősen megkönnyíti a műveletet.
 
A zabpelyhet kávédarálóval megőröltem, majd összekevertem a többi alapanyaggal, cipót formáltam belőle és egy órára a hűtőbe tettem.
Kivéve a hűtőből, egy 20 cm-es körré nyújtottam, majd rátettem a tölteléket úgy, hogy a közepén egy kb. 6 cm átmérőjű pontot hagytam érintetlenül. Pizza vágóval 12 cikkre osztottam, majd kifliket formáltam belőlük. 1 tojást kikevertem 2 ek. tejjel, majd ezzel megkentem a kifliket.
Előmelegített sütőben, 5-ös fokozaton (180°C) kb. 20 perc alatt megsütöttem a kifliket. Kicsit hagyni kell kihűlni, különben eltöredeznek a kiflik.

Szólj hozzá!


2010.09.12. 18:25 PannaBoszorkánykonyhája

Citromos hatlapos

Ha már belemelegedtem a hatlapos technikájába, valamint rámfér a gyakorlás alapon kitaláltam, hogy megcsinálom más ízesítéssel is. Először a hókockára gondoltam, hatlapos kivitelben, de én azt sohasem szerettem túlságosan, ráadásul a tölteléket megkóstolva úgy gondoltam, javíthatna az ízén a citromlé. És úgyis lett...

A tészta megegyezik a már ismertetett hatlapos a la mami de Raas receptjénél ismertetettel:

Hozzávalók:
150 g liszt,
1 tojás,
50 g porcukor,
2,5 g szalalkáli
 
A cukrot a tojásokkal kikeverjük, majd beletesszük a szalalkálival vegyített lisztet. Jól összedolgozzuk, majd éjszakára hűtőbe tesszük érlelni.
Másnap reggel hat részre osztjuk a tésztát, vékonyra kisodorjuk, és a lapocskákat megsütjük. Nagyon praktikus volt, hogy ilyen kis adagot csináltam, mert így elfért a két, sütőpapírral borított sütőrácson. Nem kell megszurkálni, ahogy azt a neten több szakirodalom említi. Legalábbis az enyém nem hólyagosodott fel. Ne nagyon pirítsuk, inkább maradjon világos. Kemény lapok lesznek belőle, és még ha fel is hólyagosodik, majd lelappad. 10 perc alatt, 6-os fokozaton megsül.
 
Töltelék:
230 g tej,
100 g vaj,
150 g cukor,
3 ek liszt (én liszt helyett tejszínes pudingport használtam)
citromlé ízlés szerint (én kb 1 dl-t beleöntöttem, de ez függ a citromlétől is)
 
A tej felét feltettem forrni, a pudingport kikevertem a fele cukorral és a tejjel, majd hozzáöntöttem a forralt tejhez. Besűrítettem, majd levéve a tűzhelyről belekevertem a maradék cukrot, a vajat és a citromlét. Hűtőbe tettem, hogy megdermedjen, majd rárétegeztem a lapokra. Az edény aljába beletettem az első lapot, arra rákentem a krém ötödét, újabb lap, újabb krém, a végén a legutolsó lap, majd nehezék. Ez is egy napig állt, mire megfelelő keménységű lett.

Szólj hozzá!


2010.09.12. 18:15 PannaBoszorkánykonyhája

Hatlapos a la mami

Párom feladta az újabb leckét, hatlapost kért. (Illetve elhatározta, hogy majd csinál, de én hamarabb cselekedtem ;) ) Pont olyant, amilyent gyerekkorában evett. Ez nehéz dolog, mert a nagymamája már nem él, ráadásul az itteni alapanyagok nem teljesen azonosak az otthonival. Első dolog volt, hogy importálni kellett egy kis szalalkálit, mivel az itteni boltokban még nem láttam. Megkerült a recept, a szalalkáli, így augusztusban nekiálltam a nagy megvalósításnak :) Az eredeti adagot negyedére csökkentettem, így is jókora adagnak számított: kb 20 cm átmérőjű, kör alakú tortácskát fabrikáltam belőle:

Hozzávalók:
150 g liszt,
1 tojás,
50 g porcukor,
2,5 g szalalkáli
 
A cukrot a tojásokkal kikeverjük, majd beletesszük a szalalkálival vegyített lisztet. Jól összedolgozzuk, majd éjszakára hűtőbe tesszük érlelni.
Másnap reggel hat részre osztjuk a tésztát, vékonyra kisodorjuk, és a lapocskákat megsütjük. Nagyon praktikus volt, hogy ilyen kis adagot csináltam, mert így elfért a két, sütőpapírral borított sütőrácson. Nem kell megszurkálni, ahogy azt a neten több szakirodalom említi. Legalábbis az enyém nem hólyagosodott fel. Ne nagyon pirítsuk, inkább maradjon világos. Kemény lapok lesznek belőle, és még ha fel is hólyagosodik, majd lelappad. 10 perc alatt, 6-os fokozaton megsül.
 
Töltelék:
200 g tej,
2 ek. liszt,
1 ek. kakaó,
60 g cukor,
2,5 g vaj.
 
A tej felét feltesszük forrni, a másik feléhez hozzáadjuk a lisztet, és a cukor felét, csomómentesre kikeverjük, aztán keverés közben hozzáadjuk a már melegedő tejhez és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, a vajjal kikevert maradék cukorhoz adunk még egy kanál kakaót, és összekeverjük a főtt krémet. Hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük, hogy ne folyjon ki a lapok közül. Megjegyzés: az eredmény állítólag sötétebb lett, mint az eredeti, de ez feltehetőleg az itteni kakaó színéből adódik. Gyanakszom még arra is, hogy a nagymami esetleg suttyomban a krémet csokis pudingból készítette, de heves tiltakozást váltott ki, amikor megemlítettem. Mindenesetre egyszer sutyiban így fogom megcsinálni, és meglátjuk, mit mond a szagértő ;)
 
Az első lapot megfelelő méretű tálcára tesszük (nekem épp van egy ideális méretű műanyag edényem, így abba pakolgattam bele), megkenjük, rá a második lap, megkenjük, stb. Ha elkészült, akkor a tetejére is teszünk egy nehezéket és min. 4-5 óráig hagyjuk puhulni. Közben ha görbék voltak a lapok, kiegyenesedik. Tapasztalat, hogy másnapra puhul át a kívánt mértékben. Tehetünk a tetejére porcukrot, vagy csokimázat, de én natúr csináltam.

 

Megjegyzés:

Nálunk nem fogy nagy adag, így tovább egyszerűsítettem a receptet. A cél, hogy minél egyszerűbben el tudjam készíteni ezt a finom süteményt. Van egy kis műanyag dobozom (8x8x15 cm, alapterülete 8x15). Az a mérce, hogy mekkora legyen az adag. Ez pontosan akkora alapterületet jelent, hogy a kinyújtott 8x15 cm-es lapocskákat egy sütőlemezen meg tudom egyben sütni, így gyakorlatilag még kevesebb a macera velük. Néha egyenként nyújtom ki a lapokat erre a méretre, de már az is sikerült, hogy úgy nyújtottam el a nagy lapot, amiből pizza vágóval pontosan ki tudtam szabni 6 db lapocskát. Ez jelentősen leegyszerűsíti a menetet.

Szólj hozzá!


2010.09.12. 17:48 PannaBoszorkánykonyhája

Hamis vargabéles, alias vargabötű

 

Az egyik gyengém a vargabéles, viszont itt nem lehet kapni túrót. Néha ráveszem magam, hogy csináljak, de utána megkapom, hogy már megint savószag van az egész lakásban, szóval megpróbálom másként. Itt lehet kapni Fromage blanc-t, ami egy savanyított tejkészítmény. Leginkább az aludttejhez tudnám hasonlítani. (Ha rászánom magam a túrókészítésre, ebből szoktam kiindulni. Ezzel egy hosszadalmas lépést megspórolhatok. Csak kimelegíteni, majd lecsöpögtetni kell. Lehet belőle kapni különféle zsírtartalmú változatokat…)
Ahhoz, hogy néha hozzájuthassak a vargabéles nyújtotta élményekhez, az itteni alapanyagokból próbálok elkövetni valamit. Ráadásul ez egy tipikus agglegény sütemény. Csak össze kell keverni a hozzávalókat, majd megsütni…A sütés közben megtörténik a fromage blanc túróvá válásának első lépése, amikoris a kimelegítéstől az alvadék savót ereszt. Ez a savó szolgál majd a „tésztafőzés” folyadékszükségletének kielégítésére. A tésztának pedig a kísérleteim során a betűtészta bizonyult a legalkalmasabbnak. Egyrészt, mert a vastagabb fajták sokszor nem főttek át rendesen, és néhol ropogott a nyers tészta. A cérnametélt is jó lenne, de a hosszú szálai miatt nagyon nehéz keverni az elegyet. Ezzel szemben a betűtészta vékony is, és az apró szemecskék miatt könnyű vele dolgozni. Nem is beszélve arról, hogy a barátok jókat szórakoznak rajta, amikor felfedezik a betűket.
 
Hozzávalók:
4 egész tojás,
6 ek. kristálycukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 kg félzsíros fromage blanc, (otthon ehelyett joghurt, vagy kefirt is használhatunk, kinek melyik jön be jobban)
2,5 dl tejföl (30%-os),
30 dkg betűtészta,
mazsola.
 
A tojást, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral jól elkeverem, majd hozzáadom a tejfölt, legvégül a fromage blanc-t. Az így kapott masszát elegyítem a betűtésztával, valamint a mazsolával, majd sütőpapírral kibélelt formába öntöm, és 5-ös fokozaton (150°C-on) kb 40 percig sütöm. Egy 22x34-es tepsiben szoktam sütni. Így nem lesz olyan magas, mint az eredeti, de akinek van ennél kicsit kisebb tepsije, az próbálkozhat azzal is. Ha az alapterülete sokkal kisebb, akkor inkább alacsonyabb fokozatot javaslok, különben előfordulhat, hogy a közepe nyers marad.

 

Szólj hozzá!


2010.09.12. 17:27 PannaBoszorkánykonyhája

Zabkorpás palacsinta

 

Ezt a receptet már nem tudom, hogy honnan szereztem a netről, de a zabkorpás palacsinták közül nekem ez vált be legjobban.
 
Hozzávalók 2 db palacsintához:
1,5 dl tej,
60 g zabkorpa,
½ csipet só,
pici cukor,
1 tojás.
 
Az alapanyagokat összekeverjük, majd a szokásos módon serpenyőben kisütjük. Kicsit merevebb lesz, mint a hagyományos, de az íze az nagyon finom. A múltkor csináltam ilyent magamnak, és váratlanul hazaugrott a párom, így nekiadtam a részemet. Annyira ízlett neki, hogy estére, mire hazaérkezett, újra kellett készítenem ilyent (NEM a hagyományost!!!).

 

Szólj hozzá!


2010.09.12. 17:00 PannaBoszorkánykonyhája

Marcipános gombóc, alias TVK gombóc

Mindig problémát jelent a köret kérdése, ezért eszembe jutott, hogy régen csináltam kuszkuszt. Meg is vettem egy dobozzal, csináltam belőle annak rendje-módja szerint köretet, majd az ebéd elfogyasztása közben párom kijelentette, hogy igazából ő nem rajong a kuszkuszért…
Elkezdett járni az agyam, hogy mit kezdjek a maradékkal, mivel kidobni nem akartam. Így született az ötlet, hogy csinálok belőle műmarcipán gombócot.
400 g kuszkusz,
600 g forró víz,
250 g cukor,
100 g vaj,
1 fiola mandulaaroma,
ételfesték
meggy,
kókuszreszelék.
 
A forró vízben felolvasztottam a vajat, feloldottam a cukrot, és elkevertem a mandulaaromát. Tettem bele ételfestéket. Sajnos csak piros színű volt itthon, így azt, de ez adta később az ötletet, hogy meggyet tegyek a közepébe… Ezután beletettem a kuszkuszt, és vártam, hogy magába szívja a sok trutyit. Mikor már gyurmázható állagú lett, gombócokat formáltam belőle, a közepébe pedig egy-egy meggyet nyomkodtam. A végeredményt beleforgattam kókuszreszelékbe.
Mikor elmeséltem a páromnak, mit követtem el, ő elkeresztelte TVK gombócnak. Finom lett nagyon. Elvittük a vasárnap esti Mahjongpartyra, ahol az egész adag bekebeleződött, hála a barátok hálás hozzáállásának.

Szólj hozzá!


2010.09.12. 16:40 PannaBoszorkánykonyhája

Desznyócombe

Mint már említettem, Kati barátnőm elcsábított a szomszédos boltba, hátha lehet valami finomságokat kapni. Így történt, hogy a máj mellett vettem egy nagy adag sertéscombot is.
Nagy adag lévén, ismét két recept lengett a szemem előtt:
 
Disznótoros sült
 
Ez most az én gyerekkori disznótoros emlékeimet idézi. Az egyik kedvenc ételem volt azokon a nemes eseményeken…
 
A széléről lehámoztam a bőrt a szalonnával, és félretettem a pörkölthöz.
Három fej vöröshagymát felszeleteltem, majd megdinszteltem olajon. Ebbe kerültek a kockákra vágott husidarabok. Ezeket is pirítottam kis ideig, majd sóztam és fedőt rátéve pároltam. Amikor már félig megfőtt, újra levettem a fedőt, és zsírjára pirítottam.
Jól megvacsoráztunk belőle, majd a maradékot lefagyasztottuk (3 emberes adag).
 
Pörkölt
 
Semmi különleges nincs ebben a receptben, ez csak dokumentáció…
A múltkor megkaptam a kritikát, hogy én csak marhából csinálok pörköltet… Ez tény, ugyanis én azt szeretem jobban. Azonban a célközönség lázadása után magamba szálltam, és elhatároztam, hogy visszafogom kicsit magam, és ezentúl Dezsőből (kéretik asszociálni a Tanú c. filmre) lesz a pörkölt.
Ezt is úgy kezdtem, mint a disznótoros sültet… lehámoztam a széléről a bőrt a szalonnával együtt, majd apró darabokra vágva ropogós töpörtyűvé transzformáltam (először serpenyőben, de nagyon csapkodott az olaj, ezért balesetvédelmi okokból átkerült a szalonnaprojekt egy fedeles jénaiba, és a sütőben folytatta küldetésének bevégzését). Közben kiloptam a szalonna alól egy kis zsírt, amiben megpirítottam jó sok hagymát, majd hozzátéve a kockákra vágott husit, azt is pirítottam. Levéve a tűzről mehetett bele a szokásos paprika, csípőspaprika, só, paprikalekvár, víz, aztán visszatéve a tűzre, egyenes útja volt előre a pörköltté válás útján. Mikor már félig készen volt, beletettem az addigra ropogósra pirult szalonna darabokat, valamint a fokhagymát, és készre főztem. Ez ebéd és további három adag emberes adag lefagyasztását eredményezte.

Szólj hozzá!


2010.09.12. 16:24 PannaBoszorkánykonyhája

Máj, máj, máj

 

Kati barátnőm elcsábított a szomszédos boltba, hátha lehet valami finomságokat kapni. Így történt, hogy szert tettem egy egész sertésmájra. Ez nagy dolog, mert itt általában méregdrágáért mérik a disznómájat. Emiatt itt még nem is nagyon csináltam ilyent… Úgy döntöttem, hogy mivel ez jókora adag, két dolgot is csinálok belőle.
 
Fokhagymás máj
 
A nagyobb részét feldaraboltam vékony szeletekre (Párom tenyérnyi szeleteknek jobban örült volna, de majd legközelebb így teszek), majd beáztattam 8 órán át fokhagymás tejbe. Forró olajban kisütöttem, majd megsóztam.
 
Fénykép nem készült, viszont jól megvacsiztunk belőle, a „maradékot” pedig kiporciózva lefagyasztottam, hogy legyen mit hétköznap elvinni enni (3 emberes adag lett belőle).
 
Májropogós
 
A kisebb részéről kikértem párom véleményét. Gyermekkori kedvencét rendelte. Nyomban receptet kértünk, és fél kilóból megalkottuk ezt a remeket. Köszönet Györgyinek a finom receptért.
Az egész főzés és a közti termékek is nagyon gusztustalanok. A végeredmény nagyon csúnya lett, de annál finomabb. Fél kiló kicsit sok adag, elég a feléből csinálni egyszerre.
 
Hozzávalók:
25 dkg sertésmáj,
4-5 db közepes nagyságú krumpli,
2 tojás,
só,
őrölt bors,
petrezselyem zöldje,
olaj a sütéshez.
 
Előkészítés
Turmixgéppel ledaráltuk a májat (lusták voltunk a húsdarálót előbányászni, majd aztán elmosogatni).
A krumplit megpucoltuk, majd lereszeltük az almareszelővel. Érdemes ezt a nagyságot választani, mert így legalább a végeredmény kicsit eltér kinézetre egy bizonyos dologtól… ;), meg mert a gyerekkori emlékek…
A tojás fehérjét felvertük habnak, ezután a többi összetevővel elegyítettük… Nagyon durván néz ki… Leginkább egy kocsma környékén, foltokban fellelhető termékre emlékeztet.
Olajba mártogatott kanállal halmocskákat szaggattunk a masszából, majd forró olajban szép pirosra sütöttük.
Kicsit macerás elkészíteni a máj darálása és a krumplireszelés miatt, de a végeredmény mindenért kárpótolt… Alig bírtuk abbahagyni az evést, olyan finom lett. De még így is maradt 3 emberes adag lefagyasztani…

 

Szólj hozzá!

Címkék: sertésmáj


2010.09.12. 15:52 PannaBoszorkánykonyhája

Kelt, fahéjas-almás rózsa

Még csak ismerkedem a blogolás rejtelmeivel. Sikerült is mindjárt elvesztenem a kész bejegyzést, szóval most írhatom újra....

Szokásomhoz híven a blogokat bújtam, amikor megakadt a szemem két recepten http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/. Nagyon ritkán szoktam egy az egyben elkészíteni a receptet. Az valahogy nem megy. Mindig perszonalizálomJ Persze sokszor a lustaság hozza ki belőlem a változtatást, de hát ez vitte előbbre az emberiséget…Kitaláltam, hogy házasíthatnám a kettőt, mivel nagyon tetszik a gyors croissant receptje, valamit a leveles tésztából készült rózsa. Nem nagy ész kell hozzá, hogy az ember ebből a kettőből alkosson egy receptet J Ma már nem akartam a konyhában tevékenykedni, de nem hagyott nyugodni a dolog, így nekiálltam.

 Kelt, leveles tészta:

1,5 dl tej,
2 tk cukor,
1 tojás,
6 dkg 30%-os tejföl,
36 dkg gyárilag kevert fehérkenyér alappor
(Ha ez utóbbi nincs, akkor
34 dkg fehérliszt,
½ kk só,
1 cs. porélesztő)
A rétegezéshez:
10 dkg vaj
Itt nehéz találni kenyérsütésre alkalmas minőségű lisztet, ezért a már jól bevált fehérkenyér keveréket használom. Kimértem a vajat, és kint hagytam olvadni. Bekapcsoltam a sütőt 1-es fokozatra, és melengettem kicsit. Itt nagyon hideg van a lakásban, ezért különben nagyon sokáig tartana a kelesztés. Meglangyosítottam a tejet és a többi összetevővel jól elkevertem, majd a kézi robotgéppel jól megdagasztottam. Elvileg addig kell dagasztani, amíg el nem válik az edénytől, de én erre lusta vagyok, szóval ameddig volt türelmem. A tésztát letakartam vizes konyharuhával, majd betettem duplájára keleszteni. Amikor készen volt, liszten gyúródeszkára öntöttem, majd elnyújtottam nagyjából négyzet alakúra. A kinyújtott tésztára rákentem a szobahőmérsékleten megolvasztott vajat. Ezután pizza vágóval beirdaltam a tésztát úgy, mintha mindhárom dimenzióban egyenlő oldalú dobozt akarnék hajtogatni (lásd: 9x9-es kockára vágtam). A sarkokat behajtogattam a középső kockába, majd a megmaradt oldalakat is ráhajtogattam. Pihentettem szobahőmérsékleten (ami nálam nem sok) kb. 10 percet, majd újra elnyújtottam, majd a vajazás kivételével az összes többi műveletet megismételtem.
 
Alma töltelék:
2 nagyobb alma(ha lehet, piros héjút, de sajnos nekem csak Goldenem volt itthon)
fahéj,
méz
 
Az almát vékony gerezdekre vágtam (kb fél cm volt a közepén), majd feltettem főzni annyi vízzel, hogy épp ellepje. Egy kis fahéjjal fűszereztem, és miután már a szeletek hajlékonnyá váltak, leszűrtem az almát. (A leve is finom ám)
 
A kinyújtott tésztára először felkentem a mézet, majd katonás sorban ráhelyeztem az alma szeleteket (a feltekeréssel ellentétes szélénél pár centire ne tegyünk). A pizza vágóval a sorok között elvágtam, majd a kis hasábokat feltekertem, és sütőpapírra helyeztem a rózsácskákat. Sok helyet kell hagyni, mert meg fog még kelni. Amikor az összes készen volt, pár órácskát hagytam kelni szobahőmérsékleten. Nem szabad nagyon melegbe tenni, mert akkor a vaj kifolyhat. A kelés után megszórtam porcukorral, majd betettem 6-os fokozatra (205°C), légkeveréssel 20 percet sülni.
Nem lesz túl édes, de mi így jobban szeretjük.

 

Szólj hozzá!

Címkék: egyszerű kelt tészta leveles tészta