Kati barátnőm elcsábított a szomszédos boltba, hátha lehet valami finomságokat kapni. Így történt, hogy szert tettem egy egész sertésmájra. Ez nagy dolog, mert itt általában méregdrágáért mérik a disznómájat. Emiatt itt még nem is nagyon csináltam ilyent… Úgy döntöttem, hogy mivel ez jókora adag, két dolgot is csinálok belőle.
Fokhagymás máj
A nagyobb részét feldaraboltam vékony szeletekre (Párom tenyérnyi szeleteknek jobban örült volna, de majd legközelebb így teszek), majd beáztattam 8 órán át fokhagymás tejbe. Forró olajban kisütöttem, majd megsóztam.
Fénykép nem készült, viszont jól megvacsiztunk belőle, a „maradékot” pedig kiporciózva lefagyasztottam, hogy legyen mit hétköznap elvinni enni (3 emberes adag lett belőle).
Májropogós
A kisebb részéről kikértem párom véleményét. Gyermekkori kedvencét rendelte. Nyomban receptet kértünk, és fél kilóból megalkottuk ezt a remeket. Köszönet Györgyinek a finom receptért.
Az egész főzés és a közti termékek is nagyon gusztustalanok. A végeredmény nagyon csúnya lett, de annál finomabb. Fél kiló kicsit sok adag, elég a feléből csinálni egyszerre.
Hozzávalók:
25 dkg sertésmáj,
4-5 db közepes nagyságú krumpli,
2 tojás,
só,
őrölt bors,
petrezselyem zöldje,
olaj a sütéshez.
Előkészítés
Turmixgéppel ledaráltuk a májat (lusták voltunk a húsdarálót előbányászni, majd aztán elmosogatni).
A krumplit megpucoltuk, majd lereszeltük az almareszelővel. Érdemes ezt a nagyságot választani, mert így legalább a végeredmény kicsit eltér kinézetre egy bizonyos dologtól… ;), meg mert a gyerekkori emlékek…
A tojás fehérjét felvertük habnak, ezután a többi összetevővel elegyítettük… Nagyon durván néz ki… Leginkább egy kocsma környékén, foltokban fellelhető termékre emlékeztet.
Olajba mártogatott kanállal halmocskákat szaggattunk a masszából, majd forró olajban szép pirosra sütöttük.
Kicsit macerás elkészíteni a máj darálása és a krumplireszelés miatt, de a végeredmény mindenért kárpótolt… Alig bírtuk abbahagyni az evést, olyan finom lett. De még így is maradt 3 emberes adag lefagyasztani…
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.